Peningkatan Kapasitas Warga RW 02 Kelurahan Pancoran melalui Edukasi dan Pelatihan Pemanfaatan Minyak Jelantah

Authors

  • Sirin Fairus Universitas Bakrie
  • Ardina Hendriani Universitas Bakrie
  • Wiwit Purwita Universitas Bakrie

DOI:

https://doi.org/10.36782/ijsr.v7i01.381

Keywords:

Aromatherapy Candles, Ecoenzyme, Liquid Soap, Recycling, Waste Cooking Oil

Abstract

The Central Statistics Agency (BPS) stated that domestic cooking oil consumption increased by 2.32% per year in the household sector from 2015 to 2020. According to a survey, 95% (n=20) of residents of RW 02, Pancoran Village, South Jakarta are one of the producers of used cooking oil from kitchen activities and 70% do not know how to process used cooking oil into useful products. Used cooking oil that is not managed properly can pollute the environment and is harmful to health if consumed repeatedly. On the other hand, used cooking oil has great potential benefits in various sectors. The purpose of this community service activity is to provide education and training to residents about the management of used cooking oil and how to process used cooking oil waste into useful derivative products containing ecoenzyme. The method used is by distributing questionnaires, education and training in making aromatherapy candles and liquid soap containing ecoenzyme. The indicator of activity achievement is that participants have independently produced aromatherapy candles for a bazaar with better quality. The results of the questionnaire after the training stated that all training participants (100%, n = 14) had understood how to manage used cooking oil properly, had understood how to make used cooking oil derivative products and were interested in making it a business.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sirin Fairus, Universitas Bakrie

Program Studi Teknik Lingkungan

Ardina Hendriani, Universitas Bakrie

Program Studi Teknik Lingkungan

Wiwit Purwita, Universitas Bakrie

Program Studi Teknik Lingkungan

References

Adhani, A. & Fatmawati, F. (2019). Pelatihan Pembuatan Lilin Aromaterapi dan Lilin Hias untuk Meminimalisir Minyak Jelantah bagi Masyarakat Kelurahan Pantai Amal. Jurnal Pengabdian Masyarakat Borneo, 3(2), 31–40.

Brianorman, Y. & Alqadri, S. P. A. (2021). Pelatihan Pembuatan Sabun dari Limbah Minyak Jelantah dalam Upaya Pengelolaan Limbah Rumah Tangga pada Panti Asuhan Aisyiyah Nur Fauzi Pontianak. Buletin Al Ribaath, 18(1), 1–8.

Eskundari, R. D., Purwanto, A., & Rosyid, A. (2022). Pelatihan Pembuatan Pengharum Ruangan dari Minyak Jelantah dan Ekoenzim sebagai Alternatif Pengurangan Limbah Rumah Tangga di Dukuh Bener RT01/04 Kelurahan Tepisari Kecamatan Polokarto Kabupaten Sukoharjo Jawa Tengah. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 5(4), 163–167.

Fadhilah, N. A., Putra, P., Rahmawati, R., & Basri, H. (2021). Optimalisasi UMKM dalam Pemanfaatan Teknologi Digital di Masa Pandemi Covid-19 di Lingkungan Kecamatan Cibitung, Kabupaten Bekasi. DEVOSI: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 26–30.

Fairus, S., Asiah, N., Astuti, R. M., Yulianti, R. D., Arkana, A., Saputra, R. D., & Nurfadila, T. (2023). Perencanaan Sistem Pengumpulan Minyak Jelantah di RT 05 RW 09 Kelurahan Jaticempaka Bekasi. Indonesian Journal for Social Responsibility (IJSR), 5(2), 93–104.

Garnida, A., Rahmah, A., Sari, I. P., & Muksin, N. N. (2022). Sosialisasi Dampak dan Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas di Kampung Jati RW. 005 Kelurahan Buaran, Kecamatan Serpong, Kota Tangerang Selatan. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 7(1), 7–13.

Handayani, K., Kanedi, M., Farisi, S., & Abdullah S., W. (2020). Pelatihan Pengolahan Minyak Jelantah Menjadi Sabun Cuci untuk Pemberdayaan Ibu-Ibu PKK di Bandar Lampung. Unri Conference Series: Community Engagement, 2, 123–127.

Harahap, R. G., Nurmawati, N., Dianiswara, A., & Putri, D. L. (2021). Pelatihan Pembuatan Eco-Enzyme sebagai Alternatif Desinfektan Alami di Masa Pandemi Covid-19 bagi Warga Km.15 Kelurahan Joang. Sinar Sang Surya (Jurnal Pusat Pengabdian Kepada Masyarakat), 5(1), 67–73.

Haryanto, S. (2008). Peran Aktif Wanita dalam Peningkatan Pendapatan Rumah Tangga Miskin: Studi Kasus pada Wanita Pemecah Batu di Pucanganak Kecamatan Tugu Trenggalek. Jurnal Ekonomi Pembangunan: Kajian Masalah Ekonomi Dan Pembangunan, 9(2), 216–227.

Meilina, H., Mulyati, S., Chairunnisak, A., Rinaldi, W., & Putri, K. S. (2023). Pembuatan Lilin Aromaterapi Anti Stress dan Repellent sebagai Peluang Usaha di Dusun Mon Singet, Desa Kajhu, Aceh Besar. Jurnal Mitra Pengabdian Farmasi, 2(2), 54-59.

Melviani, M., Nastiti, K., & Noval, N. (2021). Pembuatan Lilin Aromaterapi untuk Meningkatkan Kreativitas Komunitas Pecinta Alam di Kabupaten Batola. RESWARA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 300–306.

Minah, F. N., Poespowati, T., Astuti, S., Muyassaroh, M., Kartika, R., Elvianto, E., Hudha, I., & Rastini, E. K. (2017). Pembuatan Lilin Aroma Terapi Berbasis Bahan Alami. Industri Inovatif: Jurnal Teknik Industri, 7(1), 29–34.

Putra, P., Tirtajaya, M. D., & Pratama. W. H. C. (2018). The Effect of Productive Zakah on Increasing Mustahiq Revenue and Profit. 1st International Conference on Recent Innovations (ICRI 2018), 1, 2120–2133.

Rusli, N. & Rerung, Y. W. R. (2018). Formulasi Sediaan Lilin Aromaterapi Sebagai Anti Nyamuk Dari Minyak Atsiri Daun Nilam (Pogostemon cablin Benth) Kombinasi Minyak Atsiri Buah Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia Swingle). Jurnal Mandala Pharmacon Indonesia, 4(1), 68–73.

Shofi, M. (2019). Pemberdayaan Anggota PKK melalui Pembuatan Lilin Aromaterapi. Journal of Community Engagement and Empowerment, 1(1), 40–46.

Sudaryadi, Panghegar, F., Kristiastomo, T., Radhianshah, T., & Widyarini, P. (2022). Identifikasi Potensi Ketersediaan dan Model Pengumpulan Minyak Jelantah dari Rumah Tangga dan Usaha Mikro untuk Bahan Baku Biodiesel: Studi Lima Kota di Pulau Jawa dan Bali (Laporan Penelitian). Yayasan Transformasi Energi Asia.

Wardani, D. T. K., Saptutyningsih, E., & Fitri, S. A. (2021). Ekonomi Kreatif: Pemanfaatan Limbah Jelantah Untuk Pembuatan Lilin Aromaterapi. Prosiding Seminar Nasional Program Pengabdian Masyarakat, 3(2), 402–417.

Wulandari, E. A. & Sukesi, S. (2013). Preparasi Penentuan Kadar Logam Pb, Cd dan Cu dalam Nugget Ayam Rumput Laut Merah (Eucheumacottonii). Jurnal Sains Dan Seni Pomits, 2(2), C15-C17.

Published

2025-01-24

How to Cite

Fairus, S., Hendriani, A., & Purwita, W. (2025). Peningkatan Kapasitas Warga RW 02 Kelurahan Pancoran melalui Edukasi dan Pelatihan Pemanfaatan Minyak Jelantah. Indonesian Journal for Social Responsibility, 7(01), 40–51. https://doi.org/10.36782/ijsr.v7i01.381

Issue

Section

Articles